A022
Laboratorul “Biomecatronica, Actionari si Echipamente periferice”

 

Denumirea laboratorului „Biomecatronica, Actionari si Echipamente periferice” este data, pe de o parte, de tematica activitatilor de cercetare desfasurate de colectivul laboratorului, iar pe de alta parte, de disciplinele ale caror activitati practice se desfasoara in aceasta locatie, si anume: Micromotoare si actuatori, respectiv Mecatronica sistemelor biomedicale (din planul de invatamant al specializarii Mecatronica), Actionari in mecanica fina, respectiv Echipamente periferice ale calculatoarelor si birotica (specializarea Mecanica Fina si Nanotehnologii), Biomecanica (specializarea Inginerie Medicala). La acestea se adauga un grup de discipline apartinand unor programe de master: Modelarea, simularea si experimentarea aparaturii biomedicale si a aparaturii pentru cercetare, Biomecatronica, Ingineria Protezarii si Reabilitarii. Cele mai reprezentative echipamente sunt:

Kit pentru aplicatii in Biomecatronica. Contine modele functionale ale principalelor segmente ale organismului, permite masurarea parametrilor fiziologici reprezentativi (presiune sanguina, ventilatie respiratorie, puls, EMG, EKG, etc.) precum si masurarea marimilor specifice biomecanicii, in general si a mersului – in special. Structura este modulara; modulele pot fi utilizate independent. Cele mai importante componente sunt: Model functional al membrului superior uman, Model functional al activitatii musculare, Electrogoniometre, Platforma de forta pe doua axe, pentru analiza mersului, Sistem de masurare a parametrilor fiziologici, Sistem de tip Brain-Computer Interface.

a022 aplicatii biomecatronica

Echipamente specifice ingineriei reabilitarii: module din structura sistemelor protetice si ortetice, echipamente portabile si stationare pentru kinetoterapie, sisteme de redare a mobilitatii si asistare a mersului, sisteme pentru recuperarea functiilor senzoriale, exoschelet pentru membrul superior, alte echipamente pentru recuperare.

a022 ingineria reabilitarii

Kit pentru actionari in micromecatronica. Are o structura modulara, ce permite evidentierea principiului de operare a actuatorilor utilizati curent in micromecatronica si anume: actuatori pe baza de aliaje cu memoria formei, actuatori termici, actuatori pe baza de polimeri electroactivi, levitatia magnetica, actuatori pe baza de efect Meissner, actuatori conventionali – in fiecare caz in parte, pe baza unor aplicatii sugestive. Modulele pot fi utilizate independent. Sunt permise incercari experimentale, pot fi dezvoltate noi teste. La acestea se adauga sisteme precise de pozitionare cu motoare pas cu pas, cu servomotoare de curent continuu, stand pentru studiul muschilor artificiali pneumatici de tip McKibben, aplicatii cu actuatori pe baza de aliaje cu memoria formei si altele.

a022 actionari in micromecatronica

In dotarea laboratorului intra o gama diversificata de echipamente periferice: echipamente pentru imprimare, echipamente de trasare, unitati de discuri magnetice rigide si flexibile, unitati de discuri optice, echipamente periferice de afisare si conversationale, standuri pentru studiul experimental al echipamentelor periferice.

a022 echipamente periferice

In laborator se desfasoara ore de proiect prevazute la disciplinele precizate mai inainte. De asemenea, laboratorul ofera un cadru adecvat pentru pregatirea si elaborarea proiectelor de diploma si a lucrarilor de disertatie. Pentru aceste activitati studentii au la dispozitie o biblioteca cu volume, reviste de specialitate, cataloage, proiecte anterioare, precum si o bogata baza de date in tematica disciplinelor de studiu, cuprinzand articole, lucrari stiintifice si descrieri de brevete de inventie, pe suport tiparit sau in format electronic.

laborator a022