Zilele Educatiei Mecatronice

 

In anul 2002 avea loc prima competitie studenteasca de mecatronica la nivel national. Aceasta competitie intitulata “Olimpiada Nationala de Mecatronica” s-a desfasurat in perioada 29-31 octombrie 2002 si a fost organizata la Cluj-Napoca, de catre Departamentul de Mecatronica si Dinamica Masinilor (pe atunci Catedra de Mecanisme, Mecanica Fina si Mecatronica) din Cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. In cadrul manifestarii au participat 6 echipe reprezentative a 6 centre universitate din tara, dupa cum urmeaza:
– Universitatea Politehnica din Bucuresti
– Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
– Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
– Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi
– Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
– Universitatea Politehnica Timisoara

Cele cinci probe, atent cronometrate si supravegheate de arbitri, au constat in montarea, punerea in functiune, reglarea, operarea, depanarea si efectuarea de modificari pe echipamente de uz didactic ce au in structura urmatoarele tipuri de sisteme:
• mecanice, pneumatice
• electrice, electronice
• senzori, traductoare
• automate programabile
• softuri specializate

Echipele concurente au beneficiat de o pregatire initiala din partea firmei FESTO Romania, dupa care instruirea initiala s-a desfasurat pentru fiecare echipa individual si autonom, la sediul propriu, pe echipamente FESTO, acestea fiind cele utilizate si la Olimpiadele Internationale de Mecatronica. Fiecare proba solicita din partea echipelor solide cunostinte teoretice si deprinderi practice din domeniul automatizarilor industriale. Spiritul de echipa, organizat si creator sunt, deasemenea, cerinte imperative pentru depasirea exigentelor competitiei.

olimpiata nationala de mecatronica Cluj 2002

Manifestarea intitulata “Zilele Educatiei Mecatronice” a fost initiata de Universitatea Transilvania din Brasov in anul 2010 cu scopul de a reuni anual universitatile din Romania care asigura pregatire de excelenta in domeniul mecatronic, alaturi de companii importante din domeniu care doresc sa-si prezinte produsele si activitatea pe care o desfasoara.

Ajunse in prezent la editia a VIII-a, “Zilele Educatiei Mecatronice” s-au desfasurat in fiecare an in cate un alt centru universitar:

2010 – Universitatea Transilvania din Brasov;
2011 – Universitatea Politehnica Timisoara;
2012 – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca;
2013 – Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati;
2014 – Universitatea Politehnica din Bucuresti;
2015 – Universitatea din Craiova;
2016 – Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi;
2017 – Universitatea Transilvania din Brasov;
2018 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Editia a IX-a a manifestarii “Zilele Educatiei Mecatronice” este organizata de departamentul nostru:

2019 – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca,

Site-ul oficial al celei de-a IX-a editii este disponibil aici.